Warning: A non-numeric value encountered in /wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

Kuchenki benzynowe i wielopaliwowe

1.Jakiego paliwa używać dla kuchenek wielopaliwowych (w tym benzynowych)?

Należy używać paliw najwyższej jakości, a w szczególności najbardziej jednorodnych i najczystszych.

Używając paliw lżejszych (benzyna) uzyskujemy łatwiejsze uruchamianie, szybsze gotowanie i rzadsze zatkania kuchenki turystycznej. Używając paliw cięższych (diesel, nafta) uzyskujemy większą wydajność.

2.Wybór miejsca, w którym kuchenka będzie pracować

Podobnie, jak w przypadku kuchenek gazowych, miejsce powinno być równe i osłonięte od wiatru. Powinno również umożliwiać dostęp z co najmniej dwóch stron do pracującej kuchenki benzynowej. W pobliżu kuchenki nie powinny znajdować się materiały łatwopalne. Jeśli używamy kuchenki w pomieszczeniu, musimy zapewnić właściwą wentylację.

3. Przygotowanie kuchenki benzynowej lub wielopaliwowej do pracy

  1. Przed podłączeniem kuchenki do butelki należy sprawdzić, czy zawór jest zamknięty.
  2. Przed podłączeniem należy kilkakrotnie energicznie potrząsnąć palnikiem – mamy szansę na usunięcie zatkania dyszy powstałego przy gaszeniu kuchenki.
  3. Podłączenie wykonujemy z dala od źródeł ognia. Najpierw do butelki podłączamy pompkę, a następnie do pompki podłączamy palnik.

4. Uruchamianie kuchenki wielopaliwowej

Należy postępować wg zaleceń zawartych w instrukcji obsługi zakupionego modelu.

5. Praca kuchenki

5.1 W dobrych warunkach pogodowych

Należy dostosować siłę płomienia, możemy również zastosować osłony będące na wyposażeniu kuchenki.

5.2 w złych warunkach pogodowych:

Bok menażki osłaniamy „antyradiatorem” z blachy. W ofercie MSR jest np. osłona Heat Exchanger.

W przypadku gotowania na wietrze należy zadbać o osłonięcie kuchenki od wiatru – najlepiej używać osłon będących na wyposażeniu kuchenki. Kuchenka benzynowa powinna pracować przy dużym otwarciu zaworu.

Należy rozważyć, jakie gotowanie jest korzystniejsze: 2 razy po „pół” czy też od razu całości. Najlepiej gotować z wody, następnie z lodu, w najgorszym przypadku ze śniegu (lód powinien być drobno pokruszony, a śnieg mocno ubity zanim menażka trafi na kuchenkę).

Nie zaglądamy do środka garnka w trakcie nagrzewania się wody. Wodę gotujemy zawsze pod przykryciem, gotowanie jest wtedy efektywniejsze i szybsze.

5.3 Zakańczanie pracy kuchenki benzynowej

  • Po zamknięciu zaworu należy pozwolić wypalić się paliwu z przewodu paliwowego.
  • Przed odłączeniem palnika od pompki należy poczekać, aż palnik ostygnie.
  • Należy uważać przy dekompresji butelki – wewnątrz są pary paliwa pod ciśnieniem. Nie odkręcamy butelki w pobliżu ognia, osób postronnych i na wysokości twarzy.

6.Transport kuchenki

Palnik transportujemy w pokrowcu, pompka może być transportowana razem z palnikiem lub jako zamknięcie zdekompresowanej butelki z paliwem – istnieje jednak większe prawdopodobieństwo uszkodzenia trzpienia pompki w transporcie.

7.Przechowywanie

Kuchenkę przechowujemy w suchym miejscu, z dala od kwasów i zasad.

8.Konserwacja kuchenki

Należy regularnie czyścić przewód paliwowy i smarować uszczelkę tłoczka. Przed każdym wyjazdem należy sprawdzić, czy kuchenka benzynowa jest sprawna.

Nazwy producentów i marki produktów należą do ich właścicieli i prezentowane są wyłącznie w celach informacyjnych. Zastrzegamy sobie możliwość błędów edytorskich. Prezentowana oferta nie stanowi odzwierciedlenia aktualnych stanów magazynowych, a także nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu art. 66 par. 1 Kodeksu Cywilnego. Wszelkie prawa zastrzeżone i prawnie chronione.